Nieuw event: Dag van het Fotoboek brengt fotografen, uitgevers en verzamelaars samen

Op zaterdag 16 november 2024 vindt de eerste editie van de Dag van het Fotoboek plaats in Nijmegen, georganiseerd door FotoEventNijmegen. Deze dag biedt een unieke ontmoetingsplek voor fotografen, vormgevers, uitgevers, verzamelaars en andere liefhebbers van het fotoboek. Het evenement biedt een inspirerend programma met een boekenmarkt, meerdere lezingen en een werktafel.

Fotoboek: een kunst op zich
Voor veel fotografen is een fotoboek de ultieme vorm om hun werk blijvend vast te leggen. Waar een expositie vaak slechts enkele weken te zien is, biedt een fotoboek de mogelijkheid om een verhaal tijdloos te delen. Het maken van een fotoboek is echter geen eenvoudige opgave: het is een creatief proces vol uitdagingen, van de eerste selectie van beelden tot de uiteindelijke promotie en verkoop.

Tijdens de Dag van het Fotoboek komen deze aspecten uitgebreid aan bod. Een van de sprekers is Mariet Dingemans, bekend van haar prijswinnende fotoboek One Shower a Week. Dingemans documenteerde gedurende drieënhalf jaar de duurzame woongemeenschap De Brouwketel en verwerkt haar achtergrond in culturele antropologie in haar werk. “Het maken van een fotoboek is een intens proces,” vertelt Dingemans. “Het maken van het boek ging voor mij vrij soepel, maar de promotie vergt doorzettingsvermogen.” Tijdens haar presentatie toont ze beelden uit haar boek, deelt ze haar ervaringen en geeft ze praktische tips aan andere fotografen die hun eigen boek willen realiseren.

Keuzes in het maakproces en uitgeefproces
Yorick de Vries, eigenaar van Studio Another Day en mede eigenaar van uitgeverij Books by Koos en Maria Dabrowski, kunstenaar/ fotografe, geven een presentatie over de feitelijke stappen en de te maken keuzes in het maakproces. Waarom kies je een uitgever en wat is de relatie tussen uitgever en fotograaf in het maak- en verkoopproces? Tijdens de presentatie delen beide de ervaringen rondom het maakproces van het fotoboek SYNC van Maria Dabrowski.

Een dag vol inspiratie en verbinding
Naast lezingen biedt de Dag van het Fotoboek een boekenmarkt waar bezoekers boeken kunnen kopen en bladeren door bijzondere fotoboeken. Ook is er ruimte om met uitgevers in gesprek te gaan, te leren van succesvolle fotografen en deel te nemen aan interactieve workshops. Fotografen hebben aan de ruiltafel bovendien de mogelijkheid uit de eigen collectie fotoboeken te ruilen met andere liefhebbers. En aan de werktafel ‘Vertel jouw verhaal’ kan men oefenen met het selecteren van foto’s en deze te ordenen tot een krachtig visueel verhaal. Het evenement stimuleert niet alleen inspiratie, maar biedt ook kansen voor nieuwe samenwerkingen binnen de wereld van fotografie.

Over de organisatie
FotoEventNijmegen is een samenwerking van Fotoclub Nijmegen, Fotobond afdeling Gelderland-zuid en Fotobolwerk. FotoEventNijmegen heeft tot doel meer fotografie naar de stad te brengen. Dit komt tot uiting in FotografenCafé’s , interviews met fotografen en een fotoproject met en over de stad. Onze doelgroep zijn (vrijetijds)fotografen en liefhebbers van fotografie. Gemeente Nijmegen ondersteunt deze samenwerking met een financiële bijdrage.

Praktische informatie
 Datum: 16 november 2024
 Tijd: 12.00 – 16.30 uur
 Locatie: Cultuurspinnerij De Vasim, ingang Noord, Winselingseweg 41, 6541 AH Nijmegen
 Toegang: Gratis, met uitzondering van de lezingen. Kaarten voor de lezingen zijn online te bestellen tegen een kleine vergoeding.
Voor persvragen en aanvullende informatie kunt u contact opnemen met:
Projectleider: Willy Bomert Telefoon: 06 170 48 516
Website

Facebook en Instagram: @fotoeventnijmegen