Een kijkje in de keuken van een ander

Fotografie is meestal een individuele bezigheid. Je trekt er alleen op uit, speurt naar het perfecte plaatje en bewerkt je foto’s tot in de puntjes. Daarom biedt lid zijn van een fotoclub veel meerwaarde, zeker als je de banden met je mede-fotografen aanhaalt, samen op pad gaat en van elkaar leert. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor fotoclubs. Waarom op je eigen eilandje blijven zitten en niet eens wat meer samen gaan doen?

Het is op dit moment voor veel fotoclubs een lastige tijd. Het ledenbestand is aan het verouderen en het is vaak lastig om nieuwe leden te werven. Hierdoor neemt het aanbod binnen de clubs vaak af. Minder uitjes, minder doe-avonden en minder gespecialiseerde werkgroepen. Daardoor neemt de aantrekkelijkheid af en wordt het nog lastiger om een mooi programma samen te stellen.

Een beter samenwerking tussen clubs zou een goede oplossing zijn die weinig kost. Op bestuursniveau biedt zo’n samenwerking ook voordelen. Wat doen jullie om aan extra geld te komen? Hoe organiseer je een levendige clubavond? Waar halen jullie nieuwe leden vandaan? Er valt veel van elkaar te leren.

De eerste stap op weg naar zo’n samenwerking is natuurlijk elkaar beter leren kennen. Dat gaat het best door elkaar op te zoeken en een kijkje te nemen in elkaars keuken. Het lijkt ons een goed idee wanneer bestuursleden eens een kijkje gaan nemen op de clubavond van een andere vereniging. Gewoon eens als toeschouwer kijken hoe het daar gaat en wat leuke ideeën opdoen en introduceren bij je eigen club.

Een tweede stap zou kunnen zijn het opzetten van een nauwere samenwerking met drie of vier clubs uit de eigen regio en dan te kijken welke zaken men samen beter zou kunnen doen. Je kunt hierbij denken aan het organiseren van gezamenlijke wedstrijden, exposities, lezingen en uitstapjes. Ook voor werkgroepen als abstracte fotografie of portretfotografie zou dit een mooie oplossing kunnen zijn.

We geloven dat dit een leuke manier is om een frisse wind door de clubs te laten gaan, nieuwe mensen te leren kennen en, last but not least, onze fotografie naar een hoger niveau te tillen.